top of page

Brownie torta z vaniljevo kremo in jagodami

Updated: Nov 16, 2023

Tukaj je recept za torto, ki bo zagotovo navdušila vse goste! Kdo namreč ne mara brownijev, kreme ali jagod? Brownie torta z vaniljevo kremo in jagodami ima za osnovo bogat čokoladni brownie biskvit, polnjena je z vaniljevo pudingovo kremo, ob robu, v sredini in na vrhu pa ima slastne, sveže jagode. Te je prepričala?


Brownie torta z jagodami

Torta je sicer nekoliko nižja, sploh zato, ker je nizka tudi brownie osnova. Pri brownijih namreč ne uporabljamo pecilnega praška (ne, v receptu ni pomota!). Vendar je že sama osnova tako bogata in polna, da so pravzaprav majhni koščki torte čisto dovolj nasitni. Za protiutež ima torta zato vaniljevo kremo in sveže jagode, kar je preprosto in nekoliko lažje polnilo, da ni vsega preveč.


Kljub temu, da je torta bogata, pa njena priprava nikakor ni težka. Če že obvladaš peko biskvitov in kuhanje pudinga, je priprava torte mala malica. Zagotovo jo lahko pripraviš tudi, če si začetnik ali če tort ne pečeš ravno pogosto.Jagodna torta brownie


Čas: 2 uri 20 minut

Zahtevnost: 2/4

Količina: torta premera 23 cm ali 10 kosov

Sestavine

Brownie osnova
 • 175 g čokolade

 • 75 g masla

 • 3 jajca

 • 1,5 žlice olja

 • 1,5 žlice mleka

 • 2 žlici ruma

 • 75 g belega sladkorja

 • 30 g rjavega sladkoja

 • 1 vaniljev sladkor

 • 30 g kakava v prahu

 • 100 g moke


Vaniljeva krema

600 ml mleka

2 vrečki vaniljevega pudinga

6 žlic sladkorja

165 g masla


Jagode

500 g svežih jagod


V moji knjigi Speci nekaj drugačnega je posebno poglavje namenjeno prav tortam. Zagotovo najdeš tudi ti svojo najljubšo. Preberi več TUKAJ.


Postopek

1. Kuhanje vaniljevega pudinga

Mleko s sladkorjem segrej do vretja. Pred tem ga 1 dl odvzemi in v njem stepi prašek za puding. Ko mleko zavre, zlij noter mešanico. Kuhaj, dokler se ne zgosti oz. ponovno zavre. Odstavi in pusti, da se ohladi.


2. Peka brownie osnove

Medtem lahko spečeš brownie osnovo. Stopi čokolado in maslo. V vmesnem času stepi jajca z belim, rjavim in vaniljevim sladkorjem. Dodaj stopljeno čokolado in maslo, mleko, olje in rum. Ponovno premešaj. Nazadnje v posodo presej kakav v prahu in moko. Vmešaj kar s kuhalnico ali lopatko. Pekač premera 23 cm obloži s papirjem za peko, nadevaj noter maso in peci 25 minut na 180° C.


3. Priprava vaniljeve kreme

Ko je puding ohlajen, stepi maslo za vaniljevo kremo in mu dodaj puding. Skorjo, ki se je naredila na pudingu, lahko postrgaš z nožem, preden puding dodaš maslu, da se izogneš grudičasti kremi. Dobro premešaj.


4. Sestavljanje torte

Ohlajen brownie prereži na dve plasti – sta zelo tanki, zato je pri rezanju treba biti res previden. Na podstavek za torte položi prvo plast in okoli obroč pekača za torto. Jagode operi in odstrani peclje ter jih nareži na rezine. Razporedi jih ob robu. Namaži za kakšen cm debelo plast vaniljeve kreme. Prekrij z rezinami jagod in namaži še toliko kreme, da je plast visoka kot jagode ob robu.

Pokrij z drugo plastjo brownieja. Na vrh namaži preostanek vaniljeve kreme in po vrhu zloži koščke jagod.


Tako, to je to! Preprosta in slastna torta!Vaniljeva torta z jagodami


Za več idej za peko sledi blogu na Instagramu in Facebooku, recepte pa si lahko shraniš na Pinterestu.

Comments


bottom of page