top of page

Cheesecake rezine na oko

Updated: Nov 1, 2023

Letošnji velikonočni recept je tukaj! Ne, ne gre za klasično potico ali za karkoli iz kvašenega testa. (Če te vseeno bolj mika tradicionalno pecivo, pa poskusi Nutelline zajčke - recept tukaj.) Tokrat sem pripravila kremasto pecivo, ki je namenjeno vsem, ki želite speči nekaj drugačnega za veliko noč. Cheesecake rezine na oko spominjajo na jajčka na oko, velike noči pa brez jajc res ni!Cheesecake rezine jajce na oko


Rezine so pripravljene s piškotno podlago, pečenim cheesecake nadevom na newyorški način, polovicami marelic iz kompota ter prozornim prelivom za torte. Ob upoštevanju navodil recept ni zahteven in ga lahko pripravi vsak. Količina sestavin je prilagojena za manjši pravokoten pekač velikosti 23x30 cm, lahko pa uporabiš tudi večjega. V takem pekaču lahko narežeš približno 20 rezin (ki so dovolj konkretne, da je vsakemu gostu dovolj ena). Za pripravo potrebuješ 1 uro in 30 minut do 2 uri, odvisno od hlajenja cheesecake nadeva.Cheesecake rezine na oko


Čas: 2 uri

Zahtevnost: 3/4

Količina: 20 rezin, pekač dimenzij 23 x 30 cm


Pecivo na oko

V moji knjigi Speci nekaj drugačnega najdeš posebno poglavje s prazničnimi recepti, kjer so tudi recepti za veliko noč. Preberi več o njej TUKAJ.


Sestavine

Piškotna podlaga
 • 300 g maslenih piškotov

 • 150 g masla


Cheesecake nadev
 • 1000 g kremnega/svežega sira

 • 180 g kisle smetane

 • 230 g sladkorja v prahu

 • 2 vrečki vaniljevega sladkorja

 • 4 jajca

 • 3,5 žlice moke

 • Sok polovice limone


Okrasitev
 • 480 g kompota s polovicami marelic (20 polovičk marelic)

 • 1 vrečka svetlega preliva za torte


Postopek

1. Priprava piškotne podlage

Pekač obloži s papirjem za peko.

Piškote zdrobi s pomočjo valjarja ali multipraktika. Maslo stopi in dobro premešaj s piškotnimi drobtinami. Maso vsuj v pekač in jo dobro z dlanmi pritisni na dno. Robov tako kot pri torti ni potrebno delati, saj se bodo odrezali pri rezanju peciva.


2. Priprava nadeva

Za cheesecake nadev najprej zmešaj kremni sir, kislo smetano, sladkor v prahu in vaniljev sladkor, da dobiš enakomerno zmes. Nato vmešaj jajca, eno po eno. Na tej točki lahko dodaš tudi limonino lupinico, če želiš. Nazadnje v zmes previdno umešaj moko. Zlij na piškotno osnovo.


3. Peka rezin

Peci približno 30 minut na 180° C. Ko je pecivo pečeno, pečico ugasni in pripri. Po 10 minutah jo odpri do konca, po dodatnih 10 minutah pa lahko pecivo vzameš ven.


4. Dekoracija rezin

Na pecivo razporedi polovice marelic, in sicer tako, da bo na vsakem kosu peciva polovička marelice na sredini. Lahko si malo pomagaš začrtati z nožem, kje nameravaš pecivo razrezati, da bo lažje.

Pripravi preliv za torte po navodilu na vrečki. Zlij na pecivo in postavi v hladilnik za vsaj 2 uri, še bolje pa je, če ga hladiš čez noč.


Želim ti lepe praznike!Pecivo cheesecake na oko


Če imaš raje cheesecake brez peke, poskusi Pina Colada cheesecake.


Za več idej za peko spremljaj Bake Something Different na Facebooku in Instagramu, vsak recept pa si lahko shraniš na Pinterestu.

Comments


bottom of page