top of page

Čokoladna višnjeva pita Črni gozdiček

Updated: Jul 4

V sezoni višenj sem najbolj navdušena nad višnjevo pito. Dolgo časa sem pekla višnjevo pito po maminem receptu, ki je tudi na blogu nadvse priljubljen (recept najdeš tukaj), letos pa sem se odločila, da v piti več pozornosti namenim čokoladi. Čokoladna višnjeva pita je prava poslastica, saj v njej najdeš veliko celih višenj in debelo plast čokoladnega ganacha.Čokoladna pita z višnjami


Čokoladna višnjeva pita Črni gozdiček je sestavljena iz krhke čokoladne skorje, celih višenj, višnjevega želeja in čokoladnega ganacha. Po želji jo lahko postrežeš s stepeno smetano. Ta čokoladna pita je izjemno intenzivna, zato lahko režeš manjše kose, saj so zelo konkretni.


Čas: 1 ura 15 minut

Zahtevnost: 2/4

Količina: pita premera 28 cm, 12 kosov

 

Sestavine

Čokoladno krhko testo

180 g gladke moke

25 g surovega kakava v prahu

70 g sladkorja v prahu

1 vrečka vaniljevega sladkorja

100 g masla

1 jajce

Polovica vrečke pecilnega praška (6 g)

 

Višnjev nadev

1 kozarec višnjevega kompota

3 žlice sladkorja (izpusti, če pri ganachu uporabiš rastlinsko ali sladkano sladko smetano)

1 malinov ali vaniljev puding

 

Čokoladni ganache

250 ml sladke smetane

350 g temne čokolade

 

Postopek

Priprava krhkega testa

Vse naštete sestavine za krhko testo vsuj v skledo in zamesi enakomerno testo. Pekač za pito premera 28 cm premaži z maslom in posuj z moko. Testo razvaljaj in prekrij celotno dno pekača, prekrij tudi robove. Krhko testo prebodi z vilicami in peci 17 minut na 180° C.


Priprava ganacha

Sladko smetano segrevaj skoraj do vretja in vanjo nalomi temno čokolado. Občasno premešaj, dokler se ne stopijo vsi koščki.


Priprava višnjevega nadeva

V vmesnem času pripravi višnjev nadev. Višnje odcedi, jim odstrani koščice in razporedi po piti. Sok zlij v posodo, mu dodaj sladkor in segrej do vretja. Prašek za puding razmešaj s 100 ml vode in ga zlij v vreli višnjev sok. Kuhaj, dokler se ne zgosti. Takoj zlij na krhko testo z višnjami. Počakaj dve minuti in nato na pito zlij še čokoladni ganache. Počakaj, da se ohladi, nato pito postavi v hladilnik za vsaj dve uri.


Postrežba in obstojnost

Pito hrani v hladilniku in postrezi hladno, sicer bo ganache stopljen. Porabi jo v treh do štirih dneh.Čokoladna višnjeva pita

 

Čokoladna višnjeva pita Črni gozdiček je narejena po vzoru Schwarzwaldske torte. Kombinacija višenj in čokolade je ena mojih najljubših, zato lahko na blogu najdeš tudi:

-          Čokoladno Schwarzwaldsko torto (tukaj)

-          Višnjeve mafine črni gozdiček (tukaj)

 

Nekaj višnjevih in čokoladnih receptov pa se je znašlo tudi v moji knjigi Speci nekaj drugačnega. Naroči jo TUKAJ.

 

Za več idej in navdiha se mi pridruži na Instagramu in Facebooku, recepte pa si lahko shraniš na Pinterestu.


Čokoladna višnjeva pita

Comentários


bottom of page