top of page

Jogurtov kolač z višnjami

Updated: Oct 31, 2023

Recepti za kolače so popolni za trenutke, ko nimamo veliko časa za peko peciva. Posebej rada pečem kolače, v katere dodam različno sadje. Tokrat sem pripravila recept za jogurtov kolač z višnjami, ki ima prijetno maslen-jogurtov okus, višnje pa ga še dodatno popestrijo.


Pri peki peciva s sadjem, kot so višnje in borovnice, je potrebna previdnost, saj se lahko zgodi, da se vso sadje znajde na dnu kolača ali pa neprijetno obarva preostalo testo. Pri čokoladnih kolačih teh težav ni, v kolikor pa je kolač rumen, pa se to hitro zgodi. Nasvete, kako se lahko temu izogneš, najdeš tukaj (klik).

Še več nasvetov za uspešno pripravo sočnih biskvitov najdeš v moji novi knjigi Speci nekaj drugačnega. Lahko jo prelistaš in naročiš TUKAJ.


Jogurtov kolač z višnjami

Jogurtov kolač z višnjami ti bo vzel le slabe pol ure za pripravo (če moraš višnje izkoščičiti), sicer pa manj kot 20 minut. Peka kolača pa traja 50 minut, zato je skupni čas priprave 1 ura in 20 minut. Višnjev kolač lahko spečeš v okroglem potičniku s premerom 23 cm ali podobno, lahko pa uporabiš podolgovat pekač globine vsaj 6 cm. Kolač brez težav razrežem na 14 do 16 kosov.Višnjev kolač z jogurtom


Čas: 1 ura 20 minut

Zahtevnost: 1/4

Količina: 14-16 kosov, en potičnik premera 23 cm ali en podolgovat pekač

Sestavine

  • 150 g masla

  • 120 g sladkorja

  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

  • 4 jajca

  • 1 čvrsti navadni jogurt v lončku (180 g)

  • 50 ml mleka

  • 300 g moke

  • 1 vrečka pecilnega praška

  • 200 g višenj iz kompota

  • Sladkor v prahu za posip (po želji)


Postopek

Izkoščiči višnje iz kompota.

Maslo sobne temperature dobro stepi s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, da postane puhasto. Eno po eno dodajaj jajca. Vmešaj še jogurt in mleko. Na koncu dodaj presejano moko s pecilnim praškom ter previdno premešaj s kuhalnico, da ne dobiš preveč zbite strukture kolača.

Pekač premaži z maslom in posuj z moko. Vanj nadevaj polovico biskvitne mešanice. Na to razporedi polovico višenj, ki jih predhodno popivnaš s papirnato brisačko in povaljaš v moki (to bo preprečilo posedanje). Ponovno prekrij s preostalo biskvitno mešanico in po njej razporedi vse preostale višnje.

Kolač peci 50 minut na 190° C, da dobi lepo, zlatorjavo barvo. Ko je pečen, ga stresi, da se ne sprime s pekačem in previdno zvrni na rešetko, kjer naj se dokončno ohladi.


Preden kolač postrežeš, ga lahko posipaš s sladkorjem v prahu.

Dober tek!


Obstojnost in shranjevanje

Jogurtov kolač z višnjami lahko hraniš vsaj 3 dni v zaprti posodi brez hladilnika, v kolikor ga hraniš v hladilniku, pa je še toliko boljši in zdrži dva dni dlje.Jogurtovo pecivo z višnjami


Če obožuješ višnjevo pecivo, obvezno poskusi tudi višnjevo pito.


Za več idej in novih receptov spremljaj Bake Something Different na Facebooku in Instagramu, vsak recept pa si lahko shraniš na Pinterestu.

Comentários


bottom of page