top of page

Praznični tiramisu s speculoos piškoti

Updated: Dec 1, 2023

Posebna novoletna sladica: praznični tiramisu! Pred tabo je recept za tiramisu malo drugače, in sicer tako, da namesto običajnih piškotov za tiramisu uporabiš speculoos piškote. Za tiste, ki vas zanima, kateri piškoti so to: to so tisti slastni hrustljavi piškoti s pridihom karamele, cimeta in drugih začimb, ki jih včasih kje dobiš zraven kavice. So tradicionalni piškoti na Nizozemskem in v Belgiji. Jih pa prodajajo skoraj povsod, sploh v tem prazničnem času. Težko si predstavljam piškot z bolj prazničnim okusom, zato sem se odločila, da združim te piškote s kremasto sladico tiramisujem.


Praznični tiramisu lahko pripraviš v stekleni posodi, kjer se nareže 8 manjših ali 6 večjih kosov. Lahko pa ga pripraviš tudi v kozarcih, v tem primeru količina zadostuje za 8 kozarcev.Božični tiramisu s speculoos piškoti in mascarpone kremo brez jajc

Čas: 30 minut

Zahtevnost: 1/4

Količina: 6-8 kosov ali 8 kozarcev


Sestavine

  • 150 ml kave (instant ali iz avtomata, jaz se zaradi usedline izogibam turški)

  • 320 g speculoos piškotov

  • 250 g mascarponeja

  • 500 ml sladke smetane

  • 3 žlice sladkorja v prahu

  • 1 vaniljev sladkor ali 1 žlička vaniljevega ekstrakta

  • Naribana pomarančna lupinica po okusu

  • Žlica ruma ali drugega žganja

  • Kakav v prahu za posip

Postopek

1. Priprava sestavin

Skuhaj kavo in zlij v krožnik, kjer nameravaš pomakati piškote. Medtem ko se kava hladi, stepi sladko smetano. Primešaj ji mascarpone, sladkor v prahu, rum, vaniljev sladkor ali aromo in pomarančno lupinico, če želiš. Zmešaj, da dobiš enakomerno zmes.


2. Sestavljanje tiramisuja - tiramisu v steklenem pekaču

Piškote pomakaj v kavo in polagaj v steklen pekač. Ko pokriješ celotno dno, preostale piškote zdrobi s pomočjo valjarja in vsuj v preostalo kavo. Premešaj, da se mešanica prepoji. Nekaj je lahko uporabiš, da zakriješ luknje, ki so posledica oblike piškotov, tako da bo dno pekača res pokrito v celoti.

Na piškote premaži polovico kreme.

Prekrij s piškotno mešanico in premaži še s preostalo kremo.

Posuj s kakavom v prahu.


3. Sestavljanje tiramisuja - verzija v kozarčkih

Postopek priprave tiramisuja v kozarcih je enak, le da na dno ne položite celega piškota, pač pa le zdrobljene piškote, pomešane s kavo. Plasti so razen tega enake.


Veliko prazničnih dobrot te čaka tudi v moji novi kuharski knjigi Speci nekaj drugačnega. Preberi več TUKAJ.


Praznični novoletni tiramisu s speculoos piškoti, kavo in mascarpone kremo brez jajc

Če ti je bil ta praznični recept za kremasto sladico všeč, preizkusi tudi božično deblo!


Za več idej za praznične sladice spremljaj blog tudi na Instagramu in Facebooku. Recepte si lahko shraniš na Pinterestu.

Comentarios


bottom of page