top of page

Ledeni veter v kozarcu

Updated: Nov 30, 2023

Ledeni veter je priljubljena poletna sadna sladica, saj vsebuje lahek beljakov biskvit, vaniljevo kremo, smetano in različno sveže sadje: banane, kivi, jagode, borovnice, maline … Želela sem ga pripraviti v neklasični, malo drugačni obliki, zato sem se odločila za kozarčke. Sladice v kozarčkih so mi všeč zato, ker so porcije že odmerjene in ne posegam po še eni polovički kosa. Poleg tega delujejo zelo ljubko, njihova postrežba pa je zelo enostavna, saj torte ni treba rezati – bonus za tiste, ki se vsakič znova mučijo z izbiranjem primernega noža in rezanjem sadja, ki pada ven.


Sladice iz beljakov pa so dobra ideja tudi za takrat, ko pečeš pecivo, v katerem uporabljaš samo rumenjake oz. več rumenjakov kot beljakov (npr. v sezoni peke krofov). Škoda bi bilo, da beljake zavržeš. Če iščeš še dodatno idejo za porabo beljakov, pa klikni na recept za piškote Kokosove Amarette (klik).Sladica Ledeni veter v kozarcu


Ledeni veter v kozarcu sem pripravila v nizkih kozarčkih, ki držijo 2 dl. Lahko pa jih pripravite v večjih ali manjših kozarčkih, odvisno od tega, kako velike porcije si želite. Čas priprave je skupaj s peko biskvita 1 uro in pol.


Ker sta biskvit in krema dovolj sladka, sadja dodatno ne sladkam. Uporabite lahko katerokoli sadje, priporočam uporabo svežega in sezonskega. Pri sadju se vam ni treba omejevati: dodate ga lahko toliko, kot vam ustreza! Vaniljevo kremo sem pripravila z vaniljevim pudingom, saj se poleti izogibam jajčnim kremam. V originalnem pecivu ledeni veter pa najdete rumenjakovo vaniljevo kremo, ki jo lahko seveda uporabite tudi v tem receptu – kot vam je ljubše.


Čas: 1 ura 30 minut

Zahtevnost: 3/4

Količina: 5-6 kozarcev prostornine 2 dl


Sladica ledeni veter v kozarčkih


Sestavine

Beljakov biskvit
  • 5 beljakov

  • Ščep soli

  • 150 g sladkorja v prahu

  • Žlička kisa


Vaniljeva krema
  • 400 ml mleka

  • 1 vrečka praška za vaniljev puding

  • 3,5 žlice sladkorja

  • 100 ml sladke smetane


Druge sestavine
  • Banane, kivi, borovnice, jagode, maline … (po želji)

  • 100 ml sladke smetane za okras


Postopek

1. Kuhanje vaniljeve kreme

Skuhaj vaniljevo kremo, da bo imela dovolj časa, da se ohladi. V posodo zlij mleko, nekaj žlic ga odvzemi in zmešaj s praškom za vaniljev puding. V mleko dodaj sladkor in segrej do vretja. Vmešaj puding in kuhaj, dokler se ne zgosti. Postavi na stran.


2. Peka beljakovega biskvita

Za beljakov biskvit najprej stepaj beljake skupaj s ščepcem soli. Ko postane beljakov sneg trden, začni postopoma dodajati sladkor v prahu. Mešanica se bo zgostila. Dodaj še žličko kisa. Pravilno pripravljen beljakov sneg ima gosto, belo, sijočo strukturo in če nagnete posodo, se ne premakne oz. ne teče. Maso razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko in poravnaj. Peci 45 minut na 160° C. Jaz sem uporabila pekač dimenzij 20x35 cm.


3. Priprava vaniljeve kreme

Stepi sladko smetano (200 ml). Približno polovico je odvzemi, ji primešaj vaniljev puding in mešaj, dokler ne nastane enotna krema. Preostalo uporabi za dekoracijo.

Operi in nareži sadje na koščke ali tanke rezine.


4. Sestavljanje sladice

Iz beljakovega biskvita izreži kroge, najbolje kar s kozarci, v katerih nameravaš sladico pripraviti.

Sladico ledeni veter pripraviš takole: na dno položiš krog beljakovega biskvita, prekriješ z bananami, žlico vaniljeve kreme, kivijem in ponovno z biskvitom. Na biskvit naložiš borovnice, prekriješ s kremo in okrasiš s stepeno smetano. Plasti lahko razporediš tudi drugače, odvisno od uporabljenega sadja.


Uživaj v sladkih kozarčkih!


Veliko receptov za poletne sladice se skriva tudi v moji knjigi Speci nekaj drugačnega. Ponuja ti skoraj 60 receptov! Oglej si jo tukaj.

Sladica Ledeni veter v kozarčku z beljakovim biskvitom in vaniljevo kremo


Blog Bake Something Different lahko spremljaš tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu, da dobiš nove ideje za peko.

Comments


bottom of page