top of page

Škofov kruh s suhim sadjem

Škofov kruh je sladko praznično pecivo iz suhega sadja in biskvita, ki sadje poveže. Moja mama ga pripravlja že leta, obvezno je na naši mizi že takoj v začetku decembra, ne manjka pa niti za božič. Tokrat delim s tabo njen recept, po katerem bo škofov kruh s suhim sadjem zagotovo uspel.


Škofov božični kruh s suhim sadjem

Zakaj je ta kolač s suhim sadjem tako poseben? Veliko ljudi namreč ne mara suhega sadja. Tudi sama nisem ljubiteljica, saj me že misel na to, da bi kar same po sebi jedla suhe slive ali marelice, nekoliko odbija. Mama pa je začela v škofov kruh dajati koščke temne čokolade. Na ta način ga imajo radi vsi, tudi tisti, ki so sprva do njega skeptični.


Škofov kruh z mamo zmeraj pečeva v podolgovatih pekačih. Super je, če je pekač rebrast, saj takrat točno veš, kako debele kose odrezati. Ker je kolač zaradi suhega sadja že dovolj sladek, ga ni treba posipati s sladkorjem ali oblivati s čokolado. Lahko pa seveda to storiš, če se ti zdi še boljši.


Božična dekoracija: krogla, cimet, zvezda in dišeča sveča, škofov kruh


Količina: 3 podolgovati pekači globine 5 cm ali 2 pekača globine 7 cm

Zahtevnost: 2/4

Čas: 2 uri


Sestavine

  • 220 g orehovih jedrc

  • 200 g rozin

  • 200 g suhih fig

  • 200 g suhih sliv/marelic

  • 200 g čokolade

  • Rum po okusu


Biskvitno testo
  • 8 rumenjakov

  • 220 g sladkorja

  • 240 g moke

  • 8 beljakov


Postopek

Nareži orehova jedrca, fige, slive, marelice in čokolado na manjše koščke. Vse skupaj prelij z nekaj ruma – po okusu, običajno je najbolje 100 ml.

Pripravi biskvitno testo. Loči beljake in rumenjake. Beljake stepi v trd sneg. Rumenjake penasto umešaj s sladkorjem in postopno dodaj moko, nazadnje pa kar z žlico vmešaj še sneg.

V mešanico za biskvit vsuj narezano suho sadje in čokolado. Premešaj, da se enakomerno razporedi in zmes nadevaj v pekače, obmazane z maslom in posute z moko.

Peci 30 minut na 180° C.


Lepe praznike!


(Če iščeš darilo, je prejšnji mesec izšla moja knjiga z recepti za sladice Speci nekaj drugačnega. Vsebuje tudi praznične recepte. Oglej si jo TUKAJ.)škofov kruh s suhim sadjem

Obstojnost

Škofov kruh s suhim sadjem je zelo dolgo obstojen, saj v receptu ni pecilnega praška (ne, ni napake). Če ga pripraviš v začetku decembra, bo zagotovo okusen še za božič – je pa velika verjetnost, da bo prej zmanjkal. Obstojen je vsaj 3 tedne, zaprt v posodi brez hladilnika.


Za več sladkih receptov, idej in prazničnega vzdušja se mi pridruži na Instagramu, Facebooku in Pinterestu.

コメント


bottom of page