top of page

Valentinovi srčki z belo čokolado

Updated: Nov 1, 2023

Bliža se Valentinovo, ko vsi tisti, ki obožujemo peko, pečemo srčkaste sladice. Letos sem se odločila za ljubke piškote v verziji linških oči, le da so nekoliko drugačne. Valentinovi srčki z belo čokolado so narejeni iz rožnatega piškotnega testa in nadeva z belo čokolado. Že na pogled so vabljivi!


Valentinovi piškoti srčki z belo čokolado

Piškotno testo je zelo voljno in se ga da lepo razvaljati in izrezovati srčke iz njega. Za boljši okus je v testo dodana še kisla smetana in tako so piškoti že tudi brez bele čokolade odlični. Pobarvala sem ga z rdečo jedilno barvo, vendar pri teh barvah svetujem previdnost, ker iz nekaterih rdečih barvil nastane rožnat odtenek, iz drugih pa bolj rdeč.


Srčki so napolnjeni z ganachem iz bele čokolade. Ko ga pripravljam z belo čokolado, je razmerje smetane in čokolade 1:2, kar je nekoliko več kot pri jedilni ali temni čokoladi.


Valentinovi srčki so lahko tudi lepo in okusno darilo, zato nikar ne odlašaj s pripravo!Valentinovi srčki z belo čokolado

Čas: 3 ure

Količina: 70 srčkov

Zahtevnost: 2/4


Rožnati piškoti za Valentinovo

Posebno poglavje s prazničnimi recepti najdeš v moji knjigi Speci nekaj drugačnega. Preberi več TUKAJ.


Sestavine

Piškotno testo
  • 550 g moke

  • 170 g sladkorja v prahu

  • 260 g masla/margarine

  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

  • ½ vrečke pecilnega praška

  • 2 jajci

  • 1 žlica kisle smetane

  • 3 žličke rdečega tekočega barvila

Nadev iz bele čokolade
  • 100 ml sladke smetane

  • 200 g bele čokolade


Postopek

V posodo presej moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in pecilni prašek. Premešaj. Dodaj še na kocke narezano maslo sobne temperature in obe jajci. Zgneti v enakomerno testo. Na koncu v sredino testa nakapljaj rdeče barvilo in testo ponovno pregneti, da bo povsod enakega odtenka. Postavi ga v hladilnik za vsaj 1 uro, da ga bo lažje valjati.

V vmesnem času lahko pripraviš nadev. Pogrej sladko smetano skoraj do vretja. Nato vsuj noter belo čokolado, narezano na čim manjše koščke. Počakaj, da se stopi in občasno premešaj. Ko so vsi koščki stopljeni, postavi ganache v hladilnik, da se strdi.

Testo vzemi iz hladilnika in razvaljaj na pomokani površini ter izreži srčke. Če nimaš modelčka za linške oči v obliki srčkov, lahko uporabiš kar modelčka za večji in manjši srček, vendar pazi, da bo manjši srček zmeraj na sredini, ko izrezuješ zgornje ploskve za piškote.

Srčke peci 10 minut na 180° C.

Ko so pečeni vsi srčki, vzemi iz hladilnika ganache in zlepi polovičke skupaj.


Veselo Valentinovo!Valentinovi srčki

Dodatni nasvet: Ganache iz bele čokolade

Ganache je vsestransko uporaben. Ko ustvarjam sladice z belo čokolado, se običajno odločim kar zanj. Priprava ganacha ni težka, hkrati pa lahko dobro uravnavaš njegovo trdoto (s hlajenjem v hladilniku). Ker pa je ganache iz bele čokolade veliko bolj sladek kot običajni ganache iz temne čokolade, je treba pri drugih sestavinah sladice dodati manj sladkorja (npr. zgornje piškotno testo je zaradi nadeva tokrat malo manj sladko). Dodatno se ganache iz bele čokolade od običajnega razlikuje v tem, da je treba dodati veliko več čokolade v razmerju do smetane, sicer je precej tekoč.

Ganache iz bele čokolade lahko uporabiš kot nadev za piškote, tortni obliv (preveri recept za Sacher torto z belo čokolado tukaj) ali za pite (malinina pita z belo čokolado).Ganache iz bele čokolade

Če ti je bil letošnji Valentinov recept všeč, preveri tudi lanski recept za Valentinovo jagodno pito.


Za več idej za peko sledi Bake Something Different na Facebooku in Instagramu ali pa si shrani recepte na Pinterestu.

Comments


bottom of page