top of page

Žepki z jabolčno marmelado

Updated: Jan 9

Krhki žepki z marmelado so priljubljeni piškoti, ki so marsikdaj na mizi. Prav tako je tudi jabolčna pita. Ker se je začela jesen, sem pripravila slasten jesenski jabolčni recept, v katerem združim oboje – marmeladne žepke in jabolčno pito.


Marmeladni žepki z jabolki


Žepki so pripravljeni z okusnim, maslenim krhkim testom, v katerega je dodan tudi ščepec cimeta, polnjeni pa so z domačo jabolčno marmelado. Naj te to ne ustraši – jabolčna marmelada je pripravljena tako hitro, da lahko žepke z njo polniš že čez eno uro. Poleg tega pa ti recept za jabolčno marmelado lahko pride prav tudi za druge sladice: za palačinke, buhteljne, rogljičke (mimogrede, recept za izjemno mehke in dišeče kvašene rogljičke najdeš tukaj) ali pa kar za namaz na kruh.


 

Čas: 3 ure in pol

Zahtevnost: 3/4

Količina: 25 velikih žepkov (10 cm) ali 45 majhnih (6 cm)Sestavine

Krhko masleno testo s cimetom
 • 500 g moke

 • Polovica pecilnega praška (6-7 g)

 • 150 g sladkorja v prahu

 • 1 vaniljev sladkor

 • Pol žličke cimeta

 • 250 g masla

 • 2 jajci


Jabolčna marmelada
 • 300 g jabolk (brez olupkov in pečk)

 • Pol žličke cimeta

 • 1 vaniljev sladkor

 • 2 žlici limoninega soka (po želji)

 • 120 g sladkorja

 • 10 g želirnega praška


Postopek

1. Kuhanje jabolčne marmelade

Jabolka operi, olupi in odstrani pečke. Nareži jih na krhlje ali kocke. Pristavi na štedilnik in prepraži 1 minuto, toliko, da zadišijo. V posodo dodaj približno za 1 cm vode in limonin sok (če želiš), jabolka posuj s cimetom in pokrij posodo. Pusti, da se dušijo 10 minut.

Dušena jabolka pretlači s paličnim mešalnikom. Dodaj sladkor, vaniljev sladkor in prašek za želiranje. Mešaj in segrevaj do vretja, nato pa kuhaj še tri minute. Odstavi in počakaj, da se ohladi.


2. Priprava krhkega testa

V posodo presej moko, pecilni prašek, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in ščepec cimeta. Dodaj na kocke narezano maslo. V sredini naredi jamico in noter ubij dve jajci. Zamesi testo, da nastane enakomerna kepa in ga postavi v hladilnik do oblikovanja žepkov.


3. Izdelava žepkov

Ko se jabolčna marmelada ohladi, vzemi iz hladilnika testo in ga razvaljaj čim bolj na tanko. S pomočjo okroglega modelčka za piškote izreži kroge, ki jih napolniš z žličko jabolčne marmelade. Krog prepogni na polovico in rob zadelaj z vilicami.

(Namig: uporabiš lahko tudi kakšen drug jesenski modelček za piškote – jaz sem uporabila javorjev list. Izrežeš dva piškota, na sredino daš marmelado, prekriješ z drugim piškotom in pritisneš rob, da marmelada ne more steči ven.)


4. Peka žepkov

Krhke žepke z marmelado polagaj na pekač, obložen s papirjem za peko, in sicer tako, da je približno dva centimetra prostora med posameznimi žepki. Peci jih približno 20 minut na 180° C oz. tako dolgo, da robovi lepo porjavijo. Pri večjih in debelejših žepkih se čas peke podaljša na 25 minut.


Veliko slastnih, enostavnih receptov s posebno noto najdeš v moji prvi knjigi Speci nekaj drugačnega. Lahko jo prelistaš in naročiš TUKAJ.


Krhki žepki z jabolčno marmelado

Postrežba in obstojnost

Žepke lahko potreseš s sladkorjem v prahu.

Hrani jih v zaprti škatli, ni treba, da so v hladilniku. Tudi zaprti v škatli ostanejo krhki. Obstojni so vsaj en teden.


Jabolčni piškoti žepki z marmelado v obliki jesenskih listov


Če so ti všeč različne verzije jabolčne pite, poskusi tudi čokoladno jabolčno pito ali mini jabolčne pite.


Več idej za sladice dobiš na Facebooku.

Postopek priprave krhkih žepkov z jabolčno marmelado najdeš tudi na mojem Instagramu (klik na spodnji gumb).

Shrani si recepte v slovenščini!Comentarios


bottom of page