top of page

Bučni žepki z marmelado

Updated: Nov 30, 2023

Letošnji recept za noč čarovnic so bučni žepki, polnjeni z marmelado. Že dolgo sem želela poskusiti peči z bučami in letos sem se končno opogumila. Vse tiste, ki vas skrbi bučni okus, naj potolažim, da buča sama k okusu prispeva bolj malo, pripomore pa k lepi, rumenkasti barvi pečenih piškotov in njihovi sočnosti. Bučni žepki so bili tako okusni, da sva jih midva v enem vikendu pojedla čisto sama.


Bučni žepki so pripravljeni iz krhkega testa, ki je bolj mehke, medenjakom podobne strukture, ki ostane mehka še več dni po peki. Napolnila sem jih z jagodno marmelado, po želji pa se lahko uporabi tudi katerakoli druga. Še posebej priporočam kakšno z jesenskim okusom, na primer jabolčno ali jurkino marmelado. Bučne sladice se začinijo s podobnimi začimbami kot medenjaki. V krhkem testu tako najdete cimet in muškatni orešček.Krhki žepki z bučo in marmelado

Če ste že preizkušali kakšne ameriške bučne recepte, lahko opazite, da je uporabljen bučni pire, ki ga lahko kupijo kar v trgovini. Ker pri nas zaenkrat bučnega pireja še nisem zasledila, ga pripravim sama, najraje iz buče hokaido. Bučni pire za sladice je najbolje pripraviti tako, da bučo pečemo namesto kuhamo. Preprosto jo olupite, narežete na rezine in pečete v pečici brez drugih dodatkov, pečeno bučo pa enostavno zmečkate v pire. Ker buča tako kot vsa zelenjava vsebuje določen delež vode, je pri pripravi piškotov iz bučnega pireja pomembno, da ga popivnate s papirnato brisačko in odstranite odvečno vodo, preden ga dodate v testo za žepke ali druge piškote.


Žepke lahko naredite tako, kot se delajo običajno: s prepognjenim krogom, ki ga zadelate z vilicami. Ker pa sem imela pri roki modelček za buče, sem jih naredila kar tako – za pristno Halloween vzdušje! Iz mase lahko izdelate približno 50 običajnih žepkov oz. 30 žepkov v obliki buče, če uporabljate 6x6 cm velik modelček. Priprava marmeladnih žepkov iz bučnega testa je nekoliko dolgotrajnejša. Približno pol ure boste porabili za pečenje buče, 15 minut za pripravo testa, ki mora približno 1 uro počivati, nato pa sledi še približno ura in pol izrezovanja in polnjenja žepkov ter 1 ura za pečenje (vsak pekač 20 minut). Skupno čas priprave žepkov nanese 4 ure in pol. A naj vas to ne ustavi. Žepki so tako slastni, da so vredni vsake minute!Jesenski krhki žepki z bučo in marmelado

Čas: 4 ure 30 minut

Zahtevnost: 2/4

Količina: 50 žepkov


Sestavine

 • 1 srednje velika buča hokaido (425 g bučnega pireja)

 • 700 g moke

 • 250 g sladkorja

 • 200 g masla

 • Polovica pecilnega praška

 • 2 vaniljeva sladkorja

 • 1 jajce

 • Pol žličke cimeta

 • Četrt žličke naribanega muškatnega oreščka

 • Pol žličke soli

 • 175 g marmelade (ali več ali manj po okusu)

 • Sladkor v prahu za posip


Postopek

Operemo hokaido bučo, jo razrežemo na rezine, olupimo ter odstranimo sredico s pečkami. Položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Če uporabljate keramični ali stekleni pekač, pa peki papir ni potreben. Pečemo 25 minut na 200° C, da se buča povsem zmehča. Ohladimo.

Medtem pripravimo druge sestavine. V posodo presejemo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor in začimbe. Dodamo maslo in jajce.

Pečeno bučo zmečkamo v pire. Popivnamo ga s papirnato brisačko in dodamo preostalim sestavinam. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga pustimo eno uro počivati v hladilniku, da se lažje valja in izrezuje.

Površino, na kateri bomo izrezovali žepke, posujemo z moko. Testo razvaljamo na približno 3 mm debeline. Izrežemo žepke in jih napolnimo z marmelado ter rob zadelamo z vilicami.

Polagamo jih na pekač z vsaj 2 cm razmikom, ker bodo med peko narasli. Pečemo približno 20 minut na 180° C oz. tako dolgo, da po vrhu rahlo porjavijo.

Posujemo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Bučne žepke z marmelado lahko hranite v zaprti posodi brez hladilnika vsaj 5 dni.


Veliko užitka ob jesenski peki!


Še veliko posebnih receptov najdeš v moji novi kuharski knjigi Speci nekaj drugačnega. Preberi več o njej, jo prelistaj in naroči TUKAJ.

Jesensko pecivo krhki bučni žepki z marmeladoBlogu Bake Something Different lahko sledite tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu.

Comentarios


bottom of page