top of page

Cimetove rolice z jabolki in mandlji

Updated: Nov 30, 2023

Cimetove rolice so čista jesenska sladica. K nam so prišle šele pred časom, so pa zelo priljubljene v severni Evropi. Klasične cimetove rolice so sestavljene iz kvašenega testa, nadevane z mešanico masla, cimeta in rjavega sladkorja. Marsikdo jih imenuje tudi cimetovi polžki.


Cimetove rolice z jabolki in mandlji pa sledijo originalnim cimetovim rolicam v vseh pogledih, le da imajo dodana še jabolka, mandljevo maslo za premaz in nasekljane mandlje. Po okusu zelo spominjajo na jabolčno pito, in trenutno si težko predstavljam bolj jesensko sladico. Testo je polnega okusa in rahle strukture, jabolka dodajo sočnost, cimet, rjavi sladkor in mandljev namaz pa poskrbijo za aromo. Za razliko od originalnih rolic pa nimajo klasičnega obliva iz kremnega sira, saj se mi je zdelo, da je dovolj poln že nadev.Cimetove rolice z jabolki in mandljevim namazom

Za kvašeno testo pri pekovskem pecivu za maščobo vedno uporabim maslo namesto olja. Maslo poskrbi, da ima testo bolj poln in mlečen okus. Prav iz tega razloga pa je tudi bolje uporabiti polnomastno mleko (3,5% maščobe). Testo za rolice je sladkano z belim in vaniljevim sladkorjem, dodala pa sem še žlico in pol ruma ter pol žličke soli, da je okusno tudi samo testo, ne le nadev. Pa tako prijetno diši, že ko ga mesite …


Čas: 2 uri 30 minut

Količina: 12 rolic

Zahtevnost: 3/4


Sestavine

Kvašeno testo
 • 500 g moke

 • 2 vrečki suhega kvasa (14 g)

 • 4 žlice belega sladkorja

 • 2 vrečki vaniljevega sladkorja

 • Pol žličke soli

 • 250 ml polnomastnega mleka

 • 75 g masla

 • 1,5 žlice ruma

 • 2 jajci


Nadev
 • 150 g mandljevega namaza (ali stopljenega masla, če nimate namaza)

 • 50 g blanširanih mandljev

 • 2-3 jabolka

 • 4 žlice rjavega sladkorja

 • Cimet po okusu


Postopek

1. Priprava kvašenega testa

Mleko in rum pogrej, da je rahlo toplo in notri raztopi maslo. Vse suhe sestavine: moko, kvas, beli sladkor, vaniljev sladkor in sol vsuj v posodo in premešaj. Naredi jamico in dodaj obe jajci ter prilij mešanico mleka, ruma in masla. Premešaj najprej z žlico, nato pa pregneti še z rokami. Pokrij s čisto kuhinjsko krpo in pusti, da eno uro vzhaja. Bolje je, da je prostor topel, da testo hitreje vzhaja.


2. Priprava nadeva

Medtem si lahko pripraviš sestavine za nadev. Mandlje drobno sesekljaj, jabolka pa operi, odstrani sredico in nareži na manjše koščke. Po želji jih lahko tudi naribaš, jaz sem se odločila za koščke le zaradi lepšega videza. Če so jabolka iz bio pridelave, jih tudi ne lupim.


3. Valjanje testa

Ko testo naraste na dvakratno količino, kar je približno po eni uri, se lahko lotiš priprave rolic.

Površino za valjanje dobro pomokaj, sicer bo testo težko zviti. Testo je zelo mehko in rahlo, zato je potrebno mokanje tudi med valjanjem. Testo razvaljaj v en pravokotnik, širine približno 20 cm in dolžine 40 cm.


4. Priprava in zvijanje rolic

Testo najprej premaži z mandljevim namazom (ali maslom). Posuj z nasekljanimi mandlji, rjavim sladkorjem in cimetom. Nazadnje enakomerno po testu razporedi še jabolka.

Testo zvij v rolo. Tisti, ki radi pečete potice, že veste, kako to gre.

Z ostrim nožem razreži rolo na 12 kosov, ki naj bodo debeli približno 3 cm. Robove role (kakšna 2 cm na vsaki strani) ponavadi odrežem, da imajo vse rolice enak, bogat nadev.


5. Peka rolic

Pekač obloži s papirjem za peko in noter polagaj rolice. Med peko se bodo staknile, tako kot buhtlji, saj bodo še dodatno narasle, zato ne skrbi, če so preveč skupaj.

Pred pečenjem rolice premaži s stepenim jajcem za zlato rjav sijaj.

Peci 30 minut na 185° C.


Želim ti lep začetek jeseni in dober tek!


Veliko slastnih in enostavnih receptov za sladice malo drugače najdeš tudi v moji novi knjigi Speci nekaj drugačnega. Oglej si jo TUKAJ.


Cimetove rolice z jabolki

Dodatni nasvet

Cimetove rolice z jabolki in mandlji je najbolje pojesti še isti dan, ko so najbolj sveže – kot vsaka sladica iz kvašenega testa. Lahko jih tudi zamrznete in sproti odtajate, ko si jih zaželite.


Za več idej obišči blog tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu.

Comments


bottom of page