top of page

Najboljši vaniljev biskvit za torto

Updated: Jun 26

Vsi smo ga že iskali, kajne? Vaniljev oz. navaden biskvit za torto je nepogrešljiva komponenta mnogih tort. Zmeraj želimo, da je zračen, puhast in sočen. Sama menim, da je biskvit zelo pomembna sestavina torte, saj jo lahko ponese na višji nivo, lahko pa torto tudi poslabša, če je recimo preveč suh, navlažen ali zbit.


V tem prispevku ti ponujam recept za najboljši vaniljev biskvit za torto, ki zagotovo uspe. Nikoli se mi še ni zgodilo, da bi mi »padel dol«, kljub temu, da sem ga pekla že vsaj 50-krat, in to v različnih pečicah. Biskvit je dokaj visok in brez težav ga prerežemo na tri plasti, ki jih poljubno napolnimo (ideje za kreme najdeš spodaj). Kar mi je pri tem biskvitu še dodatno všeč, je to, da ne dobi velikega hribčka na vrhu in ga posledično ni treba odrezovati.


Najboljši vaniljev biskvit za torto

Za ta enostaven vaniljev biskvit za torto potrebuješ le 6 sestavin, količino pa sem prilagodila glede na velikost pekača, v katerem torto pečeš. Pri sestavinah ni potrebna posebna previdnost, svetovala bi le, da se uporabljajo jajca velikosti L, saj je ob uporabi manjših lahko na koncu razlika v količini za eno celo jajce. Sladkor se brez težav uporabi kar beli kristalni, ker se kristalčki raztopijo. Vaniljev sladkor pa lahko po potrebi nadomestimo tudi z eno žličko vaniljevega ekstrakta.


Sestavine (pekač premera 26 cm)

 • 6 jajc

 • 180 g sladkorja

 • 200 g moke

 • 90 ml olja

 • 1 pecilni prašek

 • 1 vaniljev sladkor


Sestavine (pekač premera 22-23 cm)

 • 5 jajc

 • 150 g sladkorja

 • 165 g moke

 • 75 ml olja

 • 1 pecilni prašek

 • 1 vaniljev sladkor


Postopek

Jajca, sladkor in vaniljev sladkor stepaj 8 minut. Mešanica mora postati zelo zračna in bleda.

Dodaj olje in previdno presej v mešanico moko s pecilnim praškom. Slednje vmešaj previdno in počasi, da se ne izgubi zračnost biskvita. Na tej točki najprej miksam 10 sekund z mikserjem, nato pa mešanico še rahlo premešam s kuhalnico.

Pekač obloži s papirjem za peko. Mešanico zlij v pekač in peci 35 minut na 180° C.

Pekač vzemi iz pečice in vaniljev biskvit zvrni na rešetko po približno 5 minutah (prej z nožem tesno ob robu preveri, da se je biskvit odlepil od stene pekača, sicer pa z nožem potegni vse okoli, da zagotovo ne ostane notri in se ne strga ob zvračanju). Pusti, da se popolnoma ohladi, preden ga režeš.


Navadni biskvit za torto premera 23 cm

Zakaj je biskvit tako puhast in sočen?

Tale vaniljev biskvit za torto je odličen ravno zaradi svoje strukture, ki je ni treba vlažiti in je odličen ter svež še nekaj dni. Skrivnost puhaste strukture je v dolgem miksanju jajc in sladkorja. To je lahko dolgotrajno početje (lahko miksaš kar z robotom, če ti je mučno z ročnim mešalnikom). Ko sem bila majhna in sem mami pomagala pri peki biskvita, sem zmeraj spraševala, če je že dovolj zmiksan (mama je vedno pogledala barvo mešanice in običajno je bil odgovor ne 😊). Vendar jo zdaj, ko sama pečem torte, popolnoma razumem.

Biskvit pa je sočen zato, ker dodamo ravno pravo količino olja, da ni preveč masten, vendar je še vseeno voljen in mehek. Po potrebi se lahko vlaži z jabolčnim sokom, ker nima izrazitega okusa ali z mlekom. Se pa raje izogibam temu, da bi po pojedenem kosu torte na krožniku ostalo še za žlico tekočine, kar se zgodi, če biskvit premočno navlažimo. Na količino biskvita, kot je tukaj, bi jaz porabila maksimalno pol skodelice tekočine (1 dl).


Rezanje biskvita

Nisem mojstrica, pa vseeno sem čez čas z vajo ugotovila, kateri so najlažji in najlepši načini za rezanje.

Nikoli ne režem z vrvico ali z lokom, ker običajno nista nikoli dovolj ostra, biskvit pa se ob rezanju cufa. Če ugotoviš, kako se to ne dogaja, bom vesela, če nasvet deliš z mano.

Nož za rezanje biskvita mora imeti ravno rezilo (ob nazobčanem se prav tako cufa) in biti mora primerno dolg (najbolje, da je daljši od pekača, da gre cel skozi).

Ob rezanju zmeraj pazi, da je nož vzporeden s površino, da bo vsaka plast enako debela.


Več nasvetov o peki sočnega biskvita, pripravi popolnega snega iz beljakov, dovolj trdne kreme za torto brez želatine in še mnogo več najdeš v moji prvi knjigi Speci nekaj drugačnega. Svoj izvod že lahko naročiš v predprodaji.


Rezanje biskvita za torto

Ideje za torte z najboljšim vaniljevim biskvitom

Če želiš vaniljev biskvit za torto preizkusiti, pa ne veš, s čim ga napolniti, so tukaj štiri ideje.


Jogurtova torta z breskvami – ta torta je poletni favorit, saj je osvežujoča, poleg tega pa čisto preprosta za pripravo. Vsebuje breskve iz kompota in nadev z jogurtom, kislo in sladko smetano.


Enostavna torta z malinami - sveža, pomladno poletna sadna torta z nadevom iz malin in mascarponeja.


Vaniljevo-sadna torta – ena mojih najljubših tort. Napolnjena je z vaniljevo kremo iz kokosovega mleka in pudinga ter bananinimi kolobarji in koščki raznega svežega sadja: kivija, jagodičevja in ananasa.


Torta z gozdnimi sadeži – ta torta poleg vaniljevega vsebuje še kakavov biskvit in dve kremi: mascarpone kremo z gozdnimi sadeži in kremo s smetano, koščki nadrobljenega biskvita in gozdnimi sadeži.


Šahovska torta – prav tako v kombinaciji s kakavovim biskvitom. Biskvita se narežeta na kolobarje, ki se nato sestavijo s pomočjo čokoladne kreme, da ima vsak kos vzorec šahovnice.


Po želji pa lahko torto preprosto napolniš samo s sladko smetano in jagodami ali drugim sadjem. V najboljši vaniljev biskvit za torto se poda prav vsak nadev, še posebej lepo pa pridejo do izraza sadni nadevi.


Tako, verjetno ste ob tem dolgem prispevku ugotovili, da je peka navadnega biskvita za torto lahko prava znanost, a ni tako. V prispevku želim le podati vse potrebne nasvete, da bo biskvit zagotovo uspel tudi popolnemu začetniku.


Če želiš še več idej za sladice, spremljaj Bake Something Different tudi na Facebooku in Instagramu, vsak recept pa si lahko shraniš na Pinterestu.

Comments


bottom of page