top of page

Vaniljeva krema brez jajc

Tokrat s tabo delim še en osnovni recept. Vaniljeva krema za torto je nepogrešljiva sestavina marsikatere sladice. Uporabiš jo lahko v kremšnitah, sadnih tortah, v vaniljevi piti, princeskah in še bi lahko naštevala.


Torta z vaniljevo kremo in jagodami

Pogosto iščete kreme za torto brez jajc in takšne so všeč tudi meni. Vaniljeva krema brez jajc je namreč dlje obstojna in je manj občutljiva za temperaturo kot klasična slaščičarska krema, kar je še posebej uporabno, ko pripravljaš pecivo za dogodke.


Vaniljevo kremo lahko pripraviš na dva načina: s praškom za vaniljev puding ali pa puding pripraviš doma. Pudingu lahko dodaš maslo ali sladko smetano, odvisno, kakšno strukturo kreme si želiš. Vaniljeva maslena krema je bolj težka in gosta, zato jo lahko uporabiš v torti ali piti v kombinaciji s svežim sadjem, pa tudi za obmaz sladic, kot so ruske kape. V kremšnitah pa raje uporabim vaniljevo kremo s sladko smetano, saj je nekoliko lažja in je lahko tudi poješ več – pri kremšnitah je namreč več kot polovica sladice vaniljeva krema.

 

Količina sestavin ustreza kremi za eno torto premera 26 cm, enemu pecivu iz pekača 35x40 cm, enemu pekaču za kremšnite 25x30 cm ali enim ruskim kapam (35 kosov).

 

Vaniljeva krema iz pudinga in masla

Sestavine

1 l mleka

3 vrečke praška za puding

9 žlic sladkorja

250 g masla

 

Postopek

Prašek za puding zmešaj z decilitrom mleka. Preostalo mleko skupaj s sladkorjem segrevaj do vretja. Ko zavre, zlij mešanico v mleko in ves čas mešaj, dokler ponovno ne zavre in se primerno zgosti. Odstavi in počakaj, da se ohladi. Maslo postavi na sobno temperaturo.

Maslo stepi in mu postopoma primešaj puding. Pudingu lahko odstraniš skorjo, da se izogneš grudicam.

 

Kje je to kremo najbolje uporabiti?

Vaniljeva krema s pudingom in maslom je najboljša za premaz ruskih kap, saj je dovolj trdna, v eni sladici pa ni tako velike količine kreme, da bi bila pretežka ali preveč mastna. Poskusi moj recept za snežne kepe (ruske kape) z bananami.

 


Snežne kepe z vaniljevo kremo in bananami

Vaniljeva krema z domačim pudingom in maslom

Sestavine

1 l mleka

9 žlic sladkorja

5 žlic moke

5 žlic koruznega škroba (ali moke, če ga nimaš pri roki)

4 žličke vaniljevega ekstrakta ali 1 vaniljev strok

300 g masla

 

Postopek

Če uporabljaš vaniljev strok, ga prereži na pol in z nožem izdolbi semena. Dva decilitra mleka zmešaj z moko in koruznim škrobom, da se izogneš grudicam. Mleko segrevaj do vretja. V vmesnem času noter dodaj semena vanilje ali vaniljev ekstrakt. Ko mleko zavre, vmešaj moko in koruzni škrob. Kuhaj, da ponovno zavre in se zgosti. Postavi na stran.

Maslo postavi na sobno temperaturo. Ko se tako pripravljen domač puding ohladi, maslo stepi in ga postopoma primešaj pudingu.

 

Kje je to kremo najbolje uporabiti?

Vaniljeva krema z domačim pudingom in maslom je odlična spremljevalka v vsakem pecivu, najdeš pa jo tudi v maminem receptu za pecivo Lambada.Pecivo Lambada z vaniljevo kremo

 

Vaniljeva krema s sladko smetano

Sestavine

1 l mleka

9 žlic sladkorja

3 vrečke praška za puding

200 ml sladke smetane

 

Postopek

Pripravi puding iz praška za vaniljev puding ali skuhaj domač puding (glej zgornji recept).

Ko je puding ohlajen, stepi sladko smetano in jo postopoma vmešaj v puding.

 

Kje je to kremo najbolje uporabiti?

Vaniljeva krema s sladko smetano je dobra izbira za pripravo kremšnit. Najdeš jo tudi v mojem receptu za izvrstno jagodno kremšnito.

 


Kremšnite z jagodami

 

Dodatni namig: kako preprečiti skorjo na pudingu?

Nadležna skorja na pudingu ti lahko pokvari končen izdelek. Zato kuhan puding takoj, še vroč prekrij s folijo za živila. Na ta način se bo sicer dlje hladil, vendar bo brez skorje. Lahko pa skorjo tudi nežno odstraniš z nožem za mazanje.

 

Upam, da med vsemi tremi recepti najdeš svoj najljubši recept za vaniljevo kremo brez jajc. Vsi recepti so preizkušeni vsaj stokrat (po teh receptih delam vaniljevo kremo že od otroštva), zato ti bodo zagotovo uspeli.


Za več nasvetov in odličnih receptov pa ti priporočam svojo knjigo Speci nekaj drugačnega, kjer v posebnem poglavju najdeš preizkušene domače nasvete za pripravo sladic (tudi za puding). Klikni TUKAJ.

Comentarios


bottom of page